U Bijelom Polju je trenutno pod zdravstvenim nadzorom 158 osoba i oni se nalaze u samoizolaciji, a dva slučaja su testirana i oba su bila negativna na virus korona, kazala je primarijus, dr Majda Dobardžić, direktorica Doma zdravlja gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje.

Ona je istakla da su na vrijeme preduzete sve mjere i aktivnosti, u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje. “Sa prevencijom virusa korona otpočeli smo još u januaru, u skladu sa preporukama resornog ministarstva i Instituta za javno zdravlje, kada smo već imali informaciju da je virus stigao u Evropu a da je dosta naših sugrađana koji putuju u Njemačku, Švedsku, Luksemburg i druge evropske zemlje ili dolaze iz njih.

Sve što smo do sada uradili, pokazalo se efikasno, jer za razliku od drugih zemalja, mi još uvijek nemamo nijedan registrovani slučaj obolijevanja od novog koronavirusa”, kazala je Dobardžić, dodajući da je za potrebe te ustanove Opština donirala 100 litara alkohola za dezinfekciju, što je značajno, s obzirom na veliku frekvenciju pacijenata.

Dr Dobardžić naglašava i da je rad svih službi u Domu zdravlja organizovan u skladu sa novonastalom situacijom, kako bi se spriječila infekcija koronavirusom. “Obezbijedili smo prostor za izolaciju, vršimo trijažu, odnosno administrativnu kontrolu pacijenata, što znači da neko od medicinskog osoblja čeka pacijente koji dolaze kod izabranog doktora, uprkos našim preporukama da preglede zakazuju ili terapiju naručuju putem telefona ili E-servisa.

Redukovan je broj dolazaka, jer smo jako oprezni da nam se ne potkrade greška upravo kod hroničnih bolesnika, zbog njihovih osnovnih problema. Medicinska sestra procjenjuje da li ima potrebe da se provjeri zdravstveno stanje pacijenta, te ako ima znakova respiratorne infekcije, upućuje se u posebnu sobu za izolaciju, gdje ga pregleda dežurni ljekar koji po potrebi poziva epidemiologa, a ovaj procjenjuje šta je neophodno dalje preduzeti.Radimo do 07 do 21 sata u dvije smjene, a pacijente pregledaju i obilaze kućama svi izabrani ljekari, bez obzira kod koga je osoba registrovana”, naglašava dr Dobaržić.

U Opštoj bolnici čine sve, da budu spremni u slučaju pojave zaraze, a skoro svakodnevno sastaje se krizni štab od 20 ljekara, koji su uvijek u pripravnosti, kazala je direktorica te zdravstvene ustanove, dr Biserka Bulatović. Ona ističe da, nakon 21h, Služba hitne pomoći kroz Urgentni centar prihvata sve pacijente sa sumnjivim simptomima gripe i povišenom temperaturom, prema kojima se postupa u skladu sa procedurom. “Svaki pacijent koji se javi tokom noći, na ulazu u Hitnu pomoć dobija anketni listić koji popunjava, i u kojem navodi da li je u poslednjih 14 dana imao neki kontakt sa potencijalno zaraženom osobom. U slučaju povišene temperature i pozitivnih anamnestičkih podataka, takav pacijent se u pratnji tehničara, odvodi do Infektivnog odjeljenja, u kojem su odvojene tri sobe sa 10 kreveta za izolaciju odraslih, djece i trudnica ”, naglašava dr Bulatović. Ona kaže da je taj broj kreveta dovoljan za potrebe sugrađana, budući da je kao regionalni centar za hospitalizaciju zaraženih pacijenata, predviđena bolnica u Beranama. “Naša bolnica je krajnja linija odbrane ukoliko se popune svi kapaciteti u KCCG i Opštoj bolnici u Baru. Imamo i tri respiratora, što je takođe dovoljno za naše ali i potrebe građana Mojkovca”, dodaje dr Bulatović.