Na svečanoj sjednici Skupštine Opštine Bijelo Polje, održanoj u Sali Centra za kulturu povodom Dana opštine, zdravstvenim radnicima Bijelog Polja uručeno je najveće Opštinsko priznanje-Nagrada “3.januar”.

Ovo priznanje je dodijeljeno u znak poštovanja i zahvalnosti prema zdravstvenim radnicima koji su svojom humanošću, posvećenošću poslu i ogromnim ljudskim naporom brinuli o zdravlju svih nas.

“U godini u kojoj je čitav svijet, pa i mi u njemu, bio u prilici da osjeti trenutke beznađa, straha i panike, vidjeli smo stvarni značaj medicinske nauke i praktičnu vrijednost Hipokratove zakletve. Vidjeli smo, takođe, kako vošeni instiktom odbrane u trenucima životne ugroženosti nas i naših najbližih nepogrešivo biramo put i upućujemo pogled nade i iščekivanja prema onima koji nam jedino i mogu pomoći-prema našim ljekarima i svi zdravstvenim radnicima. Dakle, u toj minuloj 2020.godini, kada je svijet vodio tešku i iscrpljujuću borbu  sa pandemijom, čini se da je potpuno logično i primjereno da građani Bijelog Polja ovom najvećom opštinskom nagradom iskažu osjećaj poštovanja i ljudske i građanske zahvalnosti prema našim uvaženim ljekarima i kompletnom zdravstvenom osoblju našeg grada za izuzetno ljekarsko pregnuće u prethodnoj godini”, kazao je predsjednik žirija za dodjelu Nagrade “3.januar”, Milko Kovačević.

Istakao je i da bi epidemiološka situacija u našem gradu bila katastrofalna i sa nesagledivim posljedicama da nije bilo profesionalnog, stručnog i nadasve ljudskog odgovora svih naših zdravstvenih radnika.

Kovačević je u ime Doma zdravlja nagradu uručio dr Majdi Dobardžić, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Besimu Kadiću, kao i dr Erolu Muratoviću u ime COVID odjeljenja Opšte bolnice Bijelo Polje.

U ime zdravstvenih radnika na dobijenoj nagradi zahvalio se doktor Erol Muratović, koji je izrazio želju da će se naredni Dan opštine dočekati u znatno boljim zdravstvenim okolnostima.

“Zahvalni smo na dodjeli ove najveće opštinske nagrade, jer ste jedini u Crnoj Gori prepoznali i nagradili značaj i ulogu zdravstvenih radnika u ovom za sve nas teškom trenutku. Pokazali smo da je zdravstveni sistem u Bijelom Polju adekvatno organizovan i spreman da odgovori najvećim izazovima u zdravstvu”, kazao je Muratović, ističući da je svaka zdravstvena ustanova u gradu dala svoj maksimum u zbrinjavanju kovid pacijenata.

On je rekao da je to radio Dom zdravlja preko Kovid ambulante i patronažnih službi, koje su dolazile i do najudaljenijih predjela u toj opštini, da je Hitna pomoć zbrinjavala i transportovala pacijente sa teškom kliničkom slikom, a nemjerljiv doprinos, kako je kazao, dale su i medicinske sestre koje su danonoćno bdile nad pacijentima.

“Trudili smo se da svaki pacijent bude zbrinut, što nije uspjelo ni mnogo ekonomski razvijenijim državama”, istakao je dr Muratović.

U radu Kovid odjeljenja, kako je naveo, nijesu žalili znanje, zdravlje, svoje i svojih porodica, a svoju izdržljivost testirali su do maksimuma, samo da bi pacijentima omogućili adekvatan tretman.

“Zahvalan sam predsjedniku opštine Petru Smoloviću na saradnji i pomoći, opština je donirala sredstva ta izradu kiseonične podstanice, dala novčana sredstva za monitore za respiratore i maske, što nam je unaprijedilo i olakšalo rad.Mislim da će ljekari i medicinske sestre ostati junaci i heroji ovoga grada, jer su nesebično obavljali svoj posao i radili što niko drugi u ovom trenutku nije mogao”, naglasio je dr Muratović, dodajući na kraju da nema vremena za opuštanje i nepoštovanje propisanih mjera.